luni, 11 aprilie 2016

Tupeu de Procuror // Cu soacra la Curtea de Apel, Igor Balmuș se vrea magistrat la Judecătoria Centru

Normele legale nu sunt o problemă atunci când ești procuror și maiai și o soacră magistrat la Curtea de Apel și cu pile la Consiliul Superior al Magistraturii. Așa se întâmplă și în cazul procurorului Igor Balmuș, ginerele  judecătoarei Dinei Rotarciuc, fostă membră în Consiliul Superior al Magistraturii, acum judecătoare la Curtea de Apel, care cu mai multe abateri de la normele legale și  un trecut dubios, ar putea fi numit mâine, 12 aprilie, în funcția de judecător la Judecătoria Centru.


Balmuș a mai fost anterior în gura presei după ce la începutul lui 2011, a executat o inspecţie la Penitenciarul 17, alături de şeful său, Vitalie Bordea, unde, după inspecţie, au „participat la o mică petrecere”, care s-a terminat cu împuşcături. Balmuș fiind în stare de ebrietat a tras 11 focuri dintr-un  pistolul Smith & Wesson în masa din Penitenciar. A reușit să iasă basma curată din această poveste cu „susținerea” mamei-soacre. Ulterior, în 2014 Comisia Națională de Integritate a sesizat PG despre neregulile depistate în declarația de venituri și proprietăți a lui Balmuș. În pofida la toate, cu mult tupeu Balmuș se vrea Judecător, vrea să facă el dreptate.


Igor Balmuș este procuror în cadrul Procuraturii Generale, în Secția Control al Executării Pedepselor și locurilor de detenție din cadrul Direcției Investigații Generale ale Procuraturii generale.


Conform Programului de atestare a procurorilor pentru semestrul I al anului 2015, aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor prin Hotărârea nr.12-3/2015 din 22.01.2015, Colegiul de calificare, în ședința din 29 mai 2015, a supus procedurii de atestare ordinară pe Igor Balmuș.

 Potrivit hotărârii adoptate la data de 29 mai 2015 Colegiul de Calificare s-a hotărât aplicarea calificativului „neatestat”, care este public pe site-ul PG.
Cum spuneam mai sus, la data de 6 octombrie 2014 CNI a constata încălcarea regimului juridic al declarațiilor de venit și porprietăți de către Balmuș, care s-a manifestat prin nedeclararea de către acesta a unui automobil, 10 conturi bancare și 35 de acțiuni deținute la o societate comercială.


CNI a transmis dosarul spre examinare  ulterioară către PG. Procurorul General de atunci Corneliu Gurin, a dispus începerea urmăririi penală pe acest caz.



La data de 31 martie 2016 prin hotărâre nr. 13/4 adoptată de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii, a fost admisă candidatura lui Igor Balmuș pentru participarea la concursul în vederea suplinirii funcției vacante de judecător.



Conform regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru suplinirea funcției vacante de judecător, președinte și vicepreședinte al instanței judecătorești, aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, participă persoanele incluse în Reistrul Participanților, care au informat în scris Secretariatul de participare.



Potrivit pct. 7 din Regulaementul cu privire la Registrul participanților la concurs, aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al magistraturii nr.418 / 17 din 2 iunie 2015, secretariatul CSM înscrie în Registru Candidați admiși pentru a candida la funcția de judecător, în temeiul hotărârii Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor după rămânerea defenitivă a acesteia, în ordinea descrescătoare a punctajului acumulat.



Hotărârirle Colegiului pentru selecție pot fi contestate la Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul colegiului, în termen de 10 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei.



De aici rezultă că hotărârea nr.13/4 adoptată la data de 31 martie 2016 de Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor, prin care a fost admisă candidatura lui Balmuș pentru a participa la concurs, urmează a deveni definitivă abia la data de 14 aprilie 2016, dată începând cu care, candidatul respectiv ar putea să fie inclus în Registrul participanților la concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător.



Ocolind prevederile respective, Balmuș a fost inclus de către Secretariatul CSM în Registrul respectiv până la data de 14 aprilie 2016, cu scopul de a participa la concursul anunțat de CSM pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Judecătoria Centru, care se va desfășura la data de 12 aprilie 2016 începând cu ora 09:00, fapt care se confirmă prin lista anexată la punctul I din agenda ședinței Plenului CSM nr.11 pentru data de 12 aprilie 2016.



Interesul respectiv este evident reieșind și din punctajul maxim (93 de puncte) care i-a fost acordat lui Balmuș. Datorită acestui punctaj este plasat pe primul loc în lista candidaților.



Aici ar fi de menționat  că concursul pentru suplinirea funcției vacante de judector la judecătoria Centru a fost anunțat prin Hotărârea nr.117 /5 din 23 februarie 2016 a CSM, conform căreia candidații puteau depune cererile pentru participare la concurs în termen de 30 de zile de la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial.



Ulterior hotărârea a fost publicată în MO la data de 04 martie 2016, în rubrica „Acte ale Consiliului Superior al Magistraturii al RM (punctul 378)”.



Deci până la data de 04 aprilie 2016 (luni) a fost termenul limită de depunere a cererilor pentru participare la concursul pentru suplinirea funcției de judecător al Judecătoriei Centru, ca se va desfășura la data de 12 aprilie.

Termenul limită de depunere a cererii s-a scurs după 2 zile lucrătoare de la data adoptării Hotărârii nr 13/4 din 31 martie 2016( joi) de către Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor, prin care a fost admisă candidatura lui Balmuș pentru participarea la concurs.


La data de 4 aprilie 2016 am încercat să găsesc Hotărârea Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor cu nr. 13/4 din 31 martie 2016, dar din păcate nici atunci și nici acum nu a fost publicată pe site-ul CSM. 



Chiar dacă potrivit Regulamentului se publică în termen de 5 zile, nemaivorbind că această hotărâre nici la momentul actual nu este definitivă.



Nu cred că în prezent există vreo normă legală, care ar permite depunerea cererii de participare la concurs după termenul limită indicat prin hotărârile CSM, sau depunerea cererii de către un candidat care nu este inclus ( la momentul depunerii cererii de participare la concurs) în Registrul participanților la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător.



Nu este clar conform căror norme legale s-a condus Secretariatul CSM care a inclus în listă candidatul în privința căruia Hotărârea Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor cu nr.13/4 încă nu este definitivă.



Totodată nu este clar cum a fost acceptat la concurs un candidat care a depus cererea de participare la concurs cu încălcare normelor legale, imediat după o zi lucrătoare de la data adoptării hotărârii Colegiului pentru selecțai și Cariera Judecătorilor, nefiind inclus încă în Registru, sau poate a depus-o fiind inclus în Registru, încălcând termenul limită de depunere a cererii (04 aprilie 2016), dat fiind faptul că la data de 04 aprilie încă nu era inclus în Registrul respectiv.



Reieșind din faptul că s-au comis încălcări la admiterea candidatului Igor Balmuș la concurs, este vădit că aceste încălcări s-au admis intenționat și cu scopul ca Balmuș să reușească să participe la accest concurs, fiind sigur în prealabil că va fi numit în calitate de judecător la Judecătoria Centru municipiul Chișinău.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu